image
image Haris Tarabar i Adnan Smailbegović

SARAJEVO – Prevent u Bosni i Hercegovini nije prevario nikoga, ponajmanje državu, kako se to nastoji sugerirati napisima u pojednim medijima o nalazima Finansijske policije FBiH u Volkswagen Sarajevo. Prema nalazima Finansijske policije Prevent nije uplatio obaveze od 10,1 milion KM, a traži se uplata ovog iznosa…

… i zateznih kamata  te se traži da to sada učini, kao i da uplati zatezne kamate u iznosu od dodatnih 11,6 miliona KM.

„U svome nalazu, Finansijska policija FBiH je zanemarila činjenicu da je Prevent Sarajevo manjinski vlasnik Volkswagena Vogošća sa 42 posto udjela, dok je većinski vlasnik sa 58 posto udjela Volkswagen koncern sa sjedištem u Wolfsburgu, Njemačka. Dakle,  Prevent nije samostalan u odlučivanju, te kao manjinski član može i mora pratiti odluke većinskog člana“, izjavio je direktor proizvodne divizije Preventa Adnan Smailbegović, na konferenciji za novinare organiziranoj u Preventu povodom najnovijih nalaza Finansijske policije FBiH.

Smailbegović je podsjetio da je Studija razvoja automobilske industrije FBiH na koju se poziva i Ugovor o privatizaciji Volkswagena Sarajevo predvidjela proizvodnju 30.000 automobila godišnje, ali zbog promjene carinske politike u okruženju, ovaj nivo proizvodnje je bio nerentabilan.

„Zbog toga se i većinski vlasnik Volkswagen koncerna odlučio promjeniti strategiju poslovanja koju je Prevent morao pratiti. To je podrazumijevalo i smanjenje ulaganja u proizvodnju, što je Preventu onemogućilo da investira u planiranom obimu. Zbog toga smo se odlučili usmjeriti svoje napore ka otvaranju novih radnih mjesta u Preventovim proizvodnim pogonima“, istaknuo je Smailbegović.

Član Uprave Volkswagen Sarajevo Haris Tarabar istaknuo je da  Prevent nema nikakvih obaveza prema Volkswagen Sarajevo. Munjevita reakcija Finansijske policije FBiH na žalbu Preventa na prvobitni nalaz upućuje da su u pozadini pokušaja stvaranja slučaja Prevent nastojanja da se ova kompanija uvuče u određene personalne sukobe. „Molimo nadležne, ali i predstavnike medija u BiH, da se ni institucije sistema, niti kompanije, ne koriste kao sredstvo za personalne obračune“, naglasio je Smailbegović.

Prevent je, kao investitor koji je od 1999. pa do kraja 2009. godine u BiH uložio 91 milion KM, itekako svjestan svih nedostataka poslovnog okruženja u našoj zemlji. Pozivamo novu vlast, čije formiranje očekujemo u narednim danima, da rade na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će zadržati postojeće i privući nove investitore u BiH, rekao je Smailbegović.

R. D.

(Vijesti.ba)