Nakon što je Komisija za fiskalizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine produžila rok i utvrdila novu dinamiku uvođenja fiskalnih sistema u Federaciji BiH kompanije koje se bave prodajom fiskalnih uređaja, servisiranjem fiskalnih uređaja već su se prihvatile svog dijela posla.

U kompaniji Media Sky iz Živinica kažu kako su u protekla dva dana napravili deset kupoprodajnih ugovora za fiskalne sisteme nakon čega se nastavlja ostala procedura.

“Cijene fiskalnog uređaja, fiskalne kase samostalne je 600 KM, dok je cijena 3D uređaja koji idu preko računara i printera 877,05 KM. Ovo su cijene sa PDV-om”, kaže Nedžad Jupić iz firme Media Sky, naglašavajući kako još uvijek ima najviše onih koji dođu ili zovu kako bi dobili informaciju više o cijenama i procedurama koji se tiču fiskalizacije.

Također i firma Fiskus iz Kiseljaka je krenula u konačnu prodaju fiskalnih uređaja.

“Nakon višemjesečne pripreme, krenuli smo u potpisivanje ugovora sa našim klijentima koji su naš rad pratili cijelo vrijeme, i koji su nam na kraju poklonili svoje povjerenje”, kažu u Fiskusu, pojašnjavajući kako prodaja kreće sa dva uređaja koja mogu zadovoljiti preko 70 posto zahtjeva tržišta.

Radi se o fiskalnoj kasi Tring Favourite i fiskalnom pisaču Tring Favourite Plus.

“Ovi uređaji su provjereni na tržitu i očekujemo da će raditi bez zastoja. Očekujemo da će vam omogućiti da normalno nastavite raditi svoje poslove”, kaže Miroslav Raguz, direktor Fiskusa, naglašavajući kako će čim drugi proizvođači objave svoje uređaje i cijene za njih, na traženje tržišta razmotriti dilanje i tih uređaja.

“Za sada sa klijentima radimo potpisivanje ugovora o prodaji, servisu i tehničkoj podršci u fiskalizaciji, te popunjavanje ZIF obrazaca. Poslije toga ćemo sa inspektorima Porezne uprave raditi fiskalizaciju uredjaja i isporuku tržištu”, pojašnjava on.

Iz kompanija poručuju kako je za prvu grupu fiskalicije, već vrijeme za potpisivanje ugovora i obrazaca, jer je ostalo još oko 45 dana. Ovim će se izbjeći gužve u zadnjim danima, kada bi mogli imati sve kapacitete zauzete.

Također naglašavaju, kako žele, da u ovoj fiskalizaciji svi posao završe korektno, bez obzira sa kojim od servisera budete potpisali ugovor.