Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su u srijedu pojačani inspekcijski nadzor priređivača igara na sreću i ugostiteljskih objekata kod kojih se istražno-obavještajnim radnjama došlo do saznanja o nepravilnostima u poslovanju.

“Tom prilikom izvršena je kontrola 14 objekata, od čega je devet objekata zapečaćeno zbog utvrđenih nepravilnosti. Zatečeno je devet neprijavljenih radnika”, navodi se u saopćenju.

U svim slučajevima izdato je rješenje o privremenoj zabrani rada. Izdato je 11 prekršajnih naloga.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranja prometa i zapošljavanja radnika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugim poreznim zakonima.

U svim slučajevima Porezna uprava će izreći sankcije i preuzeti mjere u cilju naplate poreznih obaveza i doprinosa, a sve u skladu sa poreznim zakonima i Krivičnom zakonu Federacije BiH.

“Sektor za istražne i obavještajne radnje nastavit će rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza posebno onih koji neovlašteno drže aparate za priređivanje igara na sreću, grubo kršeći zakon.

U svim slučajevima gdje postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza, nadležne službe Porezne uprave će tužilaštvima podnijeti krivične izvještaje.

(Izvor: FENA)