SARAJEVO – Prema današnjoj izjavi Stjepana Krešića, predsjedavajućeg u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, finansijski kolaps u Federaciji BiH neće nastupiti jer će do kraja ovog mjeseca visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko proglasiti odluku o privremenom finansiranju …

… Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine u slučaju da potraju teškoće s konstituiranjem novog saziva ovog parlamentarnog nivoa.

Krešić je to kazao Agenciji Fena nakon sjednice “starog” Kolegija Doma naroda održane danas u Sarajevu, na kojoj je odlučeno da u roku od 24 sata treba obaviti dodatne konsultacije s političkim faktorima da bi se vidjelo da li je moguće naći rješenje za sazivanje konstituirajuće sjednice do kraja mjeseca.

I ako teškoće s konstituiranjem potraju, Inzko će proglasiti odluku te finansijski kolaps neće nastati, rekao je Stjepan Krešić, pozivajući se na svoj današnji razgovor s visokim predstavnikom.

Javnost u Federaciji ovih je dana izuzetno zainteresirana za stupanje na snagu te iznimno važne odluke jer od nje između ostalog zavisi isplata plaća, invalidnina i drugih davanja korisnicima federalnog budžeta.

Ona se inače donosi u situaciji kakva je trenutno aktuelna u Federaciji, u kojoj nova godina nije započela s budžetom kao aktom potvrđenim u Federalnom parlamentu, što je neophodno za njegovu operativnost.

Umjesto budžeta, kao premošćujuće rješenje donosi se odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart, ali i nju treba da potvrde oba parlamentarna doma. U protivnom, i pored novca, “zaključana” su budžetska davanja u entitetu.

Odluka je već utvrđena na nivou Federalne vlade, odobrena je u Predstavničkom domu, koji je s manje teškoća konstituiran u novom mandatu, ali nije i u Domu naroda.

Upravo su u konstituiranju tog nivoa u Parlamentu nakon posljednjih oktobarskih izbora u BiH još aktuelne teškoće jer delegiranje nisu završile sve kantonalne skupštine, a one iz svojih redova treba da daju delegate za federalni Dom naroda.

(Vijesti.ba/Fena)