Srijeda | 06.10.2010.

Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta podržao je u utorak ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, koji bi prije kraja ove godine trebali moći slobodno putovati u sve zemlje schengenskog prostora

Nakon izglasavanja na parlamentarnom odboru, sljedeće sedmice o tome će glasati cijeli sastav Evropskog parlamenta na mini plenarnoj sjednici, a konačnu odluku trebali bi donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja članica početkom novembra.

Po ocjeni Evropske komisije, obje su zemlje ispunile tražene kriterije za ukidanje viznog režima.

– Poslali smo danas vrlo snažan i pozitivan signal građanima Bosne i Hercegovine i Albanije da je Europska unija spremna ukinuti vize za putovanje u schengenski prostor. Obje zemlje su ispunile tehničke kriterije, što je prepoznato u ocjeni Evropske komisije. Nadam se da ćemo građanima obiju zemalja omogućiti da slobodno putuju u EU prije kraja ove godine – istaknula je zastupnica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon, koja je parlamentarna izvjestiteljica za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

Krajem prošle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i uskoro će ostati samo građani Kosova koji ne mogu putovati bez viza. Pet članica Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova i stoga je vrlo teško naći tehničko rješenje kako osobama s kosovskim pasošima omogućiti bezvizni režim.

– Moramo se ozbiljno pozabaviti pitanjem Kosova, naći rješenje kako pokrenuti proces vizne liberalizacije i poslati toj zemlji jasne smjernice i kriterije za ulazak u bezvizni režim. Građani Kosova ne bi smjeli predugo ostati iza “viznog zida“ nakon što svi njihovi susjedi mogu putovati bez viza – zaključila je Fajon, prenosi Hina.

(FENA/dg)