Srijeda | 06.10.2010.

Odbor za gra─Ĺanske slobode Evropskog parlamenta podr┼żao je u utorak ukidanje viza za gra─Ĺane Bosne i Hercegovine i Albanije, koji bi prije kraja ove godine trebali mo─çi slobodno putovati u sve zemlje schengenskog prostora

Nakon izglasavanja na parlamentarnom odboru, sljede─çe sedmice o tome ─çe glasati cijeli sastav Evropskog parlamenta na mini plenarnoj sjednici, a kona─Źnu odluku trebali bi donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja ─Źlanica po─Źetkom novembra.

Po ocjeni Evropske komisije, obje su zemlje ispunile tra┼żene kriterije za ukidanje viznog re┼żima.

– Poslali smo danas vrlo sna┼żan i pozitivan signal gra─Ĺanima Bosne i Hercegovine i Albanije da je Europska unija spremna ukinuti vize za putovanje u schengenski prostor. Obje zemlje su ispunile tehni─Źke kriterije, ┼íto je prepoznato u ocjeni Evropske komisije. Nadam se da ─çemo gra─Ĺanima obiju zemalja omogu─çiti da slobodno putuju u EU prije kraja ove godine – istaknula je zastupnica Evropskog parlamenta iz Slovenije┬áTanja Fajon, koja je parlamentarna izvjestiteljica za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

Krajem pro┼íle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i uskoro ─çe ostati samo gra─Ĺani Kosova koji ne mogu putovati bez viza. Pet ─Źlanica Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova i stoga je vrlo te┼íko na─çi tehni─Źko rje┼íenje kako osobama s kosovskim paso┼íima omogu─çiti bezvizni re┼żim.

– Moramo se ozbiljno pozabaviti pitanjem Kosova, na─çi rje┼íenje kako pokrenuti proces vizne liberalizacije i poslati toj zemlji jasne smjernice i kriterije za ulazak u bezvizni re┼żim. Gra─Ĺani Kosova ne bi smjeli predugo ostati iza “viznog zidaÔÇť nakon ┼íto svi njihovi susjedi mogu putovati bez viza – zaklju─Źila je Fajon, prenosi Hina.

(FENA/dg)