Ministri vanjskih poslova BiH i Brazila Sven Alkalaj i Celco Amorim, koji predvodi brazilsku delegaciju u zvaničnoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Brazila o ukidanju viza.

Dva ministra su ukazali na važnost potpisivanja ovog sporazuma za daljnje unapređenje saradnje između dviju zemalja. Sporazum će stupiti na snagu nakon što bude ratificiran u parlamentima obiju zemalja. “Potpisivanjem ovog sporazuma širimo krug zemalja gdje će naši građani moći putovati bez viza”, rekao je bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će za nekoliko mjeseci građani naše zemlje moći putovati bez viza i u zemlje Šengena, nakon što institucije EU donesu konačnu odluku o liberalizaciji viznog režima.

Ministri Alkalaj i Amorim razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje između dviju zemalja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Potcrtali su da bi poboljšanju odnosa doprinijele bilateralne posjete na najvišem nivou, prije svega predsjedničke, zatim razmjena poslovnih ljudi, te otvaranje ambasada u BiH i Brazilu.

Ministar Amorim je ustvrdio kako na ekonomskom planu dvije zemlje imaju mogućnosti za bolju saradnju. Napomenuo je kako je Brazil trenutno osma svjetska ekonomska sila i najveći proizvođač hrane u svijetu.

(fena)