Američki presjednik Barack Obama upozorio je u utorak da bi moglo doći do nove globalne finansijske krize ako Kongres SAD-a ne poveća gornju granicu nacionalnog zaduženja, koja trenutačno iznosi 14.300 milijardi dolara a prema prognozama bi trebala biti dosegnuta u augustu.

Bez povećanja limita i novog zaduživanja može doći do zastoja u otplati američkog duga, što bi vodilo do poremećaja na svjetskim finansijskim tržištima.

Obama je u emisiji “Today” TV mreže NBC rekao kako drži za riječ republikanske čelnike da žele izbjeći takvu situaciju, te očekuje dogovor o povećanju granice zaduženja “na razborit način”.

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa već mjesecima odbija zahtjeve Obamine administracije da poveća limit zaduženja, tražeći zauzvrat da Bijela kuća pristane na znatno smanjenje budžetskog deficita, prenosi Hina.

“Puno povjerenje i vjerodostojnost Sjedinjenih Država je osnova ne samo našeg načina života nego i osnova globalnog finansijskog sistema. Mogli bismo zaista imati reprizu finansijske krize ako ćemo se s time poigravati, tako da ćemo tokom idućeg mjeseca morati puno raditi”, rekao je Obama.

(Fena/MOJportal)