Priliv direktnih inostranih ulaganja u 2010. godini iznosio je 339,7 miliona KM, odnosno 1,4 odsto bruto dru┼ítvenog proizvoda, ┼íto je na pribli┼żno istom nivou kao i u 2009. godini, podaci su Centralne banke BiH.

Iz CB BiH isti─Źu da ti iznosi upu─çuju na ─Źinjenicu da je nastavljen priliv investicija, ali da se efekti recesije na strane direktne investicije jo┼í nisu anulirali, kao i da BiH nije bila u stanju da privu─Źe investicije na nivou na kojem su bile prije recesije.

U strukturi stranih direktnih investicija, na vlasni─Źki kapital se odnosi 363,7 miliona KM, na ostali kapital 245,1 miliona KM, dok je iznos zadr┼żanih zarada bio negativan (- 269,2 miliona KM) ┼íto je uzrokovano konsolidovanim gubicima u kompanijama s direktnim ulaganjima, a doga─Ĺa se ve─ç drugu godinu zaredom.

U pogledu geografskog rasporeda priliva ulaganja, zabilje┼żena je zna─Źajna promjena u odnosu na prethodne godine, jer je najvi┼íe ulaganja bilo iz ┼ávicarske (98 miliona KM), Njema─Źke (54 miliona KM) i Turske (37 miliona KM).

Istovremeno je kod nekih zamalja, koje su bile veliki ulaga─Źi u ranijim godinama, u 2010. zabilje┼żeno smanjenje investicija. To su Slovenija (- 41 milion KM), Rusija (- 25 miliona KM) i Austrija (- sedam miliona KM).

Glavnina investicija je realizovana u proizvodnim djelatnostima, a naro─Źito u proizvodnji baznih metala gdje je investirano 176 miliona KM, saop┼íteno je iz CB BiH.

U oblastima koje su privla─Źile najvi┼íe ulaganja u prethodnim godinama se promijenio trend, pa je tako u oblasti trgovine na malo, zabilje┼żeno smanjenje od 32 miliona KM, a u finansijskom posredovanju 33 miliona KM.

Ukupno stanje direktnih ulaganja na kraju 2010. iznosilo je 9,54 milijardi KM, a najve─çi iznos se i dalje odnosi na Austriju (1,88 milijadi KM) i Srbiju (1,72 milijardi KM).

Za statisti─Źki tretman stranih direktnih investicija primijenjena je nova metodologija, koja je uskla─Ĺena sa novim priru─Źnikom za statistiku platnog bilansa (BPM6).

Glavna izmjena se odnosi na tretman me─Ĺukompanijskog posu─Ĺivanja za finansijske institucije, koje se vi┼íe ne tretira kao direktna investicija, a napravljene su i izmjene o vremenu knji┼żenja dividendi i tretmana preduze─ça sa istim stranim ulaga─Źem.

U skladu s tim, izvršene su revizije iznosa za tokove i stanja direktnih stranih investicija i za prethodne godine, navodi se u saopštenju.