Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u Republici Srpskoj i preseljenju sjedišta i pogona u Federaciju BiH ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakon o porezu na dobit čiji je predlagač Vlade RS.

Najveće kompanije iz manjeg BiH entiteta najavljuju preseljenja svojih sjedišta i proizvodnje u FBiH jer po njihovim riječima FBiH već odavno ima bolju poresku politiku od RS-a.

U HEMOFARM-u kažu da bi ovo bila “Kap koja bi prelila čašu”. Naime, već odavno je veliki pritisak na privredu manjeg entiteta, a sa ovim “rješenjem” vlast bi zauzela jasan stav da treba ugušiti i ovo malo privrede koja radi.

Iz manjeg entitea su u FBiH već otišle mnoge kompanije pa tako i drugi najavljuju isti potez samo je pitanje dana kada će se to desititi.

Po riječima predstavnika Hemofarm-a isti ističu da je situacija za privrednike mnogo bolja u FBiH gdje je poreski sistem prilagođen privredi to su samim time i preduzeća iz FBiH konkurentnija.

Tako najveća veleprodajna firma farmaceutskih proizvoda u RS „Interpromet“ Novi Grad sa godišnjim prometom većim od 70 miliona KM i sa više od 200 zaposlenih već otvoreno najavljuje preseljenje sjedišta u FBiH zbog bolje klime za privrednike.

Za proizvođača poput Banjalučke pivare, naknadni rabat je jedini način da na neki način, kontrolišu svoje kupce, stimuliše prodaju svojih proizvoda, povrat ambalaže, kao i naplatu. Sa svakim kupcem se, unaprijed, ugovorom i aneksima ugovora definišu uslovi, koji moraju ispuniti, poput plana prodaje, čuvanje proizvoda i ambalaže u odgovarajućim uslovima, povrat prazne ambalaže, pravovremeno plaćanje obaveza za kupljenu robu, da bi mogli ostvarili pravo na određeni rabat“, kaže za CAPITAL Mirjana Jovanović direktor finansijsko-informatičkog sektora Banjalučke pivare.

Izvor:Capital.ba