Najve─çi proizvo─Ĺa─Źi i veletrgovci najavljuju ga┼íenje firmi u Republici Srpskoj i preseljenju sjedi┼íta i pogona u Federaciju BiH ukoliko Narodna skup┼ítina Republike Srpske usvoji Nacrt zakon o porezu na dobit ─Źiji je predlaga─Ź Vlade RS.

Najve─çe kompanije iz manjeg BiH entiteta najavljuju preseljenja svojih sjedi┼íta i proizvodnje u FBiH jer po njihovim rije─Źima FBiH ve─ç odavno ima bolju poresku politiku od RS-a.

U HEMOFARM-u ka┼żu da bi ovo bila “Kap koja bi prelila ─Źa┼íu”. Naime, ve─ç odavno je veliki pritisak na privredu manjeg entiteta, a sa ovim “rje┼íenjem” vlast bi zauzela jasan stav da treba ugu┼íiti i ovo malo privrede koja radi.

Iz manjeg entitea su u FBiH već otišle mnoge kompanije pa tako i drugi najavljuju isti potez samo je pitanje dana kada će se to desititi.

Po rije─Źima predstavnika Hemofarm-a isti isti─Źu da je situacija za privrednike mnogo bolja u FBiH gdje je poreski sistem prilago─Ĺen privredi to su samim time i preduze─ça iz FBiH konkurentnija.

Tako najve─ça veleprodajna firma farmaceutskih proizvoda u RS ÔÇ×InterprometÔÇť Novi Grad sa godi┼ínjim prometom ve─çim od 70 miliona KM i sa vi┼íe od 200 zaposlenih ve─ç otvoreno najavljuje preseljenje sjedi┼íta u FBiH zbog bolje klime za privrednike.

ÔÇ×Za proizvo─Ĺa─Źa poput Banjalu─Źke pivare, naknadni rabat je jedini na─Źin da na neki na─Źin, kontroli┼íu svoje kupce, stimuli┼íe prodaju svojih proizvoda, povrat ambala┼że, kao i naplatu. Sa svakim kupcem se, unaprijed, ugovorom i aneksima ugovora defini┼íu uslovi, koji moraju ispuniti, poput plana prodaje, ─Źuvanje proizvoda i ambala┼że u odgovaraju─çim uslovima, povrat prazne ambala┼że, pravovremeno pla─çanje obaveza za kupljenu robu, da bi mogli ostvarili pravo na odre─Ĺeni rabatÔÇť, ka┼że za CAPITAL Mirjana Jovanovi─ç direktor finansijsko-informati─Źkog sektora Banjalu─Źke pivare.

Izvor:Capital.ba