Kada pomislite na računovođu, većina nas zamišlja da se radi o osobama odjevenim po strogim pravilima odijevanja, obućenim u poslovna odijela koje vode poslovne knjige i rade u računovodstvu, uglavnom sjedeći za stolom pretrpanim papirima.

1. Žvakaću gumu izumio je upravo računovođa Walter Deimar 1928. godine radeći za Fleer Chewing Gum Co. Do izuma je došlo slučajno, dok je u slobodno vrijeme eksperimentirao s receptima za bazu žvakače gume. 

2. Računovođe su ‘srušile’ čikaškog kriminalnog šefa Al Caponea. Iako je bio uvjeran da je kriv za mnoga ubojstva, na kraju je uhićen i zatvoren za utaju poreza. 

3. FBI zapošljava više od 2 tisuće specijalnih agenata za računovodstvo. 

4. Mick Jagger, Robert Plant iz grupe Led Zeppelin i komičar Eddie Izzard, samo su neka od poznatih svjetskih imena koja su radila u računovodstvu prije nego što su ostvarili karijere showbusinessu.

5. Sv. Matej envađelist je zaštitnik računovođa, kao i knjigovođa, poreznika, brokera i bankara. 

6. Monty Python se često zabavljao kod računovođa. Mogući razlog za to je to da je njegov otac želio da on bude računovođa: trebao je početi raditi za Grace, Derbyshire, Todd Chartered Accountants u Bristolu.

7. Računovodstvo postoji već tisućljećima. Žetoni stari 7 tisuća godina, otkriveni su u drevnoj Mezopotamiji (današnji Irak, Turska i Sirija). Smatra se da su to najraniji dokumentirani zapisi o primljenim i razmijenjenim dobrima. 

8. Računovođe igraju važnu ulogu u dodjeli nagrade ‘Oscar’. Svake godine od 1935. godine, tim računovođa provodi u prosjeku 1700 sati prije noći Oscara ručno brojeći glasove po svim kategorijama. 

9. Talijanski matematičar Luca Pacioli, smatra se ocem računovodstva. Objavio je prvu knjigu o dvostrukom računovodstvu 1494. Leonardo da Vinci bio je jedan od njegovih učenika.  10. Riječ ‘računovodstvo’ dolazi od francuskog ‘compter’ što znači brojati ili bodovati. Ostali računovodstveni pojmovi izvedeni su iz latinkog, kao što je ‘zaduženje’ – ‘duguje’ i ‘kredit’ – ‘potražuje. 

Jedno istraživanje je pokazalo da 70% računovođa uživa u svom poslu!

Izvor: Večernji list