Bankrot SAD-a značio bi katastrofu za cijeli svijet! U uvjetima globalizacije, stečaj najvećeg svjetskog gospodarstva izazvao bi domino-efekt na sve zemlje svijeta, osobito na one najrazvijenije koje su najznačajniji trgovinski partneri SAD-a, a to bi se dalje prelilo i na manja gospodarstva, poput hrvatskog…

 

… Bankrot SAD-a značio bi novu globalnu recesiju, a u Hrvatskoj nove otkaze, skuplju hranu, više stambene kredite, puno niža socijalna davanja…, ističu analitičari.

 

– Eskalacija problema u SAD-u imala bi vidljiv učinak na cijelo globalno gospodarstvo, što znači i smanjenje razine aktivnosti u domaćem gospodarstvu te dodatni pritisak na domaće tržište rada. Investitori bi se nastojali hedgirati protiv slabljenja dolara ulaganjem na robna tržišta, što vjerojatno znači i nešto snažniji rast cijena na globalnoj razini. Također, uz i dalje prisutnu zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni, vjerojatno bi švicarski franak dodatno ojačao i prema dolaru i prema euru – kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

 

Zato su sve oči uprte u Washington i dan D – 2. kolovoza 2011., kada će Kongres glasovati o novom zakonu o zaduživanju, o kojemu ovisi sudbina SAD-a i svijeta.

 

Naime, Kongres SAD-a definirao je posebnim zakonom visinu zaduženja na 14,9 bilijuna dolara, a taj je limit dostignut.

 

– Ako se do 2. kolovoza ne postigne konsenzus o promjeni tog zakonskog ograničenja, Vlada SAD-a neće se smjeti zadužiti na domaćem i međunarodnom tržištu, a to će izazvati nemogućnost namirenja obveza državnog proračuna SAD-a prema korisnicima i vjerovnicima – kazao je analitičar Damir Novotny.

 

 

Izvor:biznis.ba