Dokumenti potrebni za povrat poreza na dohodak po osnovu kamate na stambeni kredit

1. Ovjerena kopija ugovora o stambenom kreditu
2. Dokaz da je sredstvima odobrenog stambenog kredita rije┼íeno ili po─Źelo rje┼íavanje stambenog pitanja (kupovina odgovaraju─çe stambene jedinice, odnosno zaklju─Źen ugovor o kupovini ili gradnji odgovaraju─çe stambene jedinice, kreditom kupljeno zemlji┼íte i materijal za gradnju stambene jedinice i sl.).
3. Kućna lista (original ili ovjerena kopija, dobija se u općini prebivališta)
4. Originalna potvrda banke ili ovjerena kopija iste o iznosu kamate pla─çene po osnovu stambenog kredita (potvrda mora sadr┼żavati broj ugovora o stambenom kreditu kako bi se ova dva dokumenta mogla povezati)
5. Potvrda Zemlji┼íno-knji┼żnog ureda (Dobijate u nadle┼żnom sudu) da porezni obveznik i bra─Źni drug nemaju drugih nekretnina (kopija ili ovjerena kopija).
6. Potpisana izjava u sklopu stava Federalnog ministarstva finansija.

link stava i primjer izjave Stav FMF i primjer izjave

Dodatne napomene vezane za povrat poreza na dohodak po osnovu kamate (izvadak iz prethodno spomenutog stava):

U slu─Źaju da u toku poreznog perioda za koji se podnosi godi┼ínja prijava poreza na dohodak, porezni obveznik sredstva odobrenog kredita namijenjena za rje┼íavanje svog stambenog pitanja nije namjenski utro┼íio, potrebno je uz godi┼ínju prijavu poreza na dohodak dostaviti izvod ra─Źuna banke kao dokaz da sredstva stambenog kredita do dana podno┼íenja godi┼ínje prijave poreza na dohodak nisu utro┼íena u druge svrhe, uz obavezu da se dokaz o namjenskom utro┼íku tih sredstava naknadno dostavi Poreznoj upravi FBiH i to najkasnije do kraja teku─çe godine.

Odgovaraju─çom stambenom jedinicom smatra se stambeni prostor veli─Źine do 120 metara kvadratnih.